torsdag 3 december 2009

Elände i Umeå, Ålö

Ett företag i Umeå som tillverkar frontlastare med delar håller på att förhandla med lokala facket om att 44 arbetare ska sägas upp och att de tänker ta in bemanningspersonal från den 1a januari samtidigt som de 44 stämplar ut.

Företaget är Ålö AB som finns på över 30 marknader. Det är en multinationell industrikoncern. I koncernen ingår, förutom moderbolaget Ålö AB, sammanlagt12 sälj- och produktionsenheter fördelat på 11 olika företag i totalt 9 länder.
Ålö är idag världsledande tillverkare av frontlastare med tillhörande redskap och har drygt 20 procent av världsmarknaden inom segmentet jordbrukstraktorer med motorstyrka på mer än 50 hk.

IF Metall rasar mot Ålö 2009/11/27
Ledningen: flexiblare bemanning i osäkra tider 2009/11/27

Ett uttalande från Vänsterpartiet i Umeå är på gång, här är utkastet som jag tycker är värt att ta upp även om de ännu inte hunnit att anta det eftersom det skrevs i dagarna.

"I somras blev 44 anställda på Ålö i Brännland varslade på grund av arbetsbrist, orsakad av den globala finanskrisen. I förra veckan, den 26 november meddelande företaget att de istället kommer att hyra in ett bemanningsföretag från och med årsskiftet, vid produktionstoppar.
Den lokala fackföreningen förhandlade för att företaget endast vid plötslig frånvaro, exempelvis sjukfrånvaro och vård av sjukt barn, ska få hyra in bemanningsföretag. Den tredje december avslutas de lokala förhandlingarna, som istället övergår till central nivå om inget förändras.

Företaget däremot, vill kunna använda bemanningsföretag om produktionsbehovet ökar under en kortare period, istället för att visstidsanställda eller projektanställa enligt LAS. Detta då de vill ha en, som de kallar det, flexiblare produktionssituation.

Företag hänvisar till behov om ökad flexibilitet men det handlar i grunden att vi arbetare ska vara redo och tacksamma närhelst företagen visslar. Vi inom Vänsterpartiet menar att detta i högsta grad är en ideologisk fråga. Bemanningsföretag kan användas vid tillfälliga behov av arbetskraft, men inte för att underminera facket och sparka de som kräver anständiga arbetsvillkor.

Trenden att företag använder bemanningsföretag för att kringgå, och urholka, våra fackliga rättigheter växer sig allt starkare och starkare i samhället. Vänsterpartiet menar att denna utveckling måste hämmas. Att stå utanför fabriksgrindarna, med mössan i hand och tigga om arbete, som förekom under 1900-talet, är ingenting vi vill se igen.

Detta experiment med privata arbetsförmedlingar som pågått i över 15 år måste utvärderas, dess konsekvenser för arbetare, fack och arbetsrätt måste analyseras. Vänsterpartiet vill se fler och tryggare anställningar. Under valrörelsen kommer Vänsterpartiet att driva ett krav på förbud i lagen mot att säga upp anställda och ersätta dem med inhyrd arbetskraft. LAS behöver stärkas och täppas till, inte urgröpas och försvagas."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar