torsdag 10 december 2009

Gisslan i Jordbro


Jag skrev en krönika i Vänsterpartiets interntidning, Vänsterpress, tidigare i höstas, om händelserna i Jordbro i våras, här är den:

Gisslan i Jordbro
”Två arbetsgivare i Jordbro har tagit anställda som gisslan. Genom att varsla anställda för uppsägning genom arbetsbrist och hota med att ta in arbetskraft via bemanningsföretag har arbetsgivarna på Coldspeds och Lagenas lager försöker de utpressa de anställda på att försämra sina anställningsvillkor, trots att det är mitt i gällande avtalsperiod och att det strider mot avsikten med Lagen om anställningsskydd.”

Så borde rimligtvis en nyhetshallåa påat ett reportage om de händelser som utspelades i våras i företagsparken i Jordbro. Coldsped är ett företag som ordnar med transporter för kylvaror, Lagena är ett lagerföretag ägt av statliga Systembolaget.

På Coldsped var det vissa personer som företaget ville göra sig av med. Arbetsgivaren sade upp samtliga och förhandlade med Handelsklubben om man skulle ta tillbaks de personer arbetsgivaren ville ha kvar eller om samtliga skulle ersättas av arbetskraft från ett bemanningsföretag. Det var en utpressningssituation där de som arbetsgivaren ville bli av med hamnade i lojalitetskonflikt med sina arbetskamrater som kunde få behålla jobbet, i strid med avsikten med Lagen om anställningsskydd, men fullt lagligt.

På Lagena var arbetsgivaren än mer förslagen. Här sades 33 personer upp och skulle ersättas arbetskraft från flera bemanningsföretag. Samtidigt fick de en prislista. Om de tog bort den betalda ledigheten för nationaldagen skulle de få två arbetskamrater tillbaks, om de omförhandlade ackordsavtalet med en försämring omkring 1000-1500 kr/ månaden skulle de få sex arbetskamrater åter och om de gick med på att jobba 1,5 timme längre på fredagarna skulle de få ytterligare två arbetskamrater åter.

Det är dags att slå hål på myten om att arbetare kan få högre lön genom bemanningsföretag. Som när min väninna som outbildat vårdbiträde ville förhandla sin lön på ett äldreboende i Nacka, när hon samtidigt hade erbjudande om jobb på ett annat äldreboende i Solberga med bättre lön. Svaret hon fick var
– Lycka till på nya jobbet, vi tar in personal från bemanningsföretaget till dess vi fått någon som accepterar vårt löneläge!

Helt enkelt handlar det om att när det finns ett stort utbud av arbetskraft till arbeten så kan arbetsgivaren välja och vraka. Lagen om anställningsskydd har hindrat arbetsgivare att byta ut personer som redan är anställda till dem som står redo att ge ett lägre bud. Bemanningsföretagen har gett arbetsgivaren en väg runt och därmed en ny stridsåtgärd och de anställda får lyda ensidigt under avtalsperiodens fredsplikt. Detta måste stoppas.

Lisa Rasmussen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar