onsdag 9 december 2009

Sparkad och inhyrd? Nej tack!


Fackföreningen SEKO sätter hårt mot hårt när EuroMaint Rail tänker sparka anställda och hyra in dem igen via bemanningsföretag. Jag berättar det inte bättre än de själva:

Central förhandling begärd med EuroMaint Rail - SEKO startar grupp på Facebook

I dag begär SEKO centrala förhandlingar med EuroMaint Rail angående företagets planer på att sparka de anställda och i stället erbjuda anställning i bemanningsföretag. I dag har också SEKO startat Facebook-gruppen ”Sparkad och inhyrd? Nej tack!” för att protestera mot att allt fler väljer denna modell för att försämra villkoren för våra medlemmar.

Det var i torsdags i förra veckan som underhållsflretaget EuroMaint avisereade att man kommer att varsla cirka 90 personer från företaget och i stället erbjuda dem fortsatt anställning i ett bemanningsföretag. SEKOs förbundsorförande Janne Rudén är upprörd över EuroMaints agerande.
- Det här sättet att kringgå Las stinker, det är inte seriöst, tyvärr så ser vi en ökande trend att säga upp personal och sedan anställa dem i ett bemanningsföretag. Att få en lösning på den här frågan kommer att ha högsta prioritet i den kommande avtalsrörelsen, säger Rudén.

Att allt fler väljer att försämra villkoren för anställda genom att outsourca sin verksamhet har också föranlett SEKO att starta en Facebookgrupp. Ni som är användare av Facebook, gå gärna med i gruppen och dela med er av era erfarenheter där.

2 kommentarer:

  1. Hej Lisa!
    Jag driver ett litet, men auktoriserat, bemanningsföretag. Tycker att det här med kollektivavtal är en bra debatt, men är det bemanningsföretagen eller att vi används som är dåligt?
    Har lagt upp en poll på min sida, gå gärna in och tyck till: www.quickmatch.se

    SvaraRadera
  2. Hej Johan, det du frågar är högst relevant. Det är när man använder bemanningsföretag för att runda fackliga rättigheter som jag/ vi kallar för bemanningseländet. På Lagena i Jordbro så åsidosatte man tidigare uppsagdas rätt till företräde till nya jobb och man utövade utpressning, man gav fackklubben en "prislista" på en massa försämringar i avtalet i utbyte mot att arbetsgivaren tog tillbaka varsel på några anställda.

    Däremot kan jag tycka att det är rimligt att ett företag som har rimlig bemanning men har tillfälliga toppar eller mer sjukt än vanligt och inte har tidigare anställda de kan ringa upp, att man då anlitar bemanningsföretag. Eller att det är en tillfällig speciell kompetens man behöver, t.ex. att bygga upp en IT-avdelning... däremot att sköta den uppbyggda IT-avdelningen, särskilt om det är mer än en-två personer som behövs, då tycker jag att det är rimligt att man har dem anställda själv, det är ju liksom ordinarie verksamhet.

    Och då kan man ju också tänka sig att det kostar mer att köpa tjänster, eftersom bemanningsföretaget också tillhandahåller "flexibiliteten", både i att ha tillgänglig arbetskraft och rätt kompetenser. Och säkert värt sitt pris då.

    SvaraRadera